Tästä se sitten lähtee. Aiemmin en ole pitänyt tarkkaa kirjausta toko/tottistreeneistä, sillä se on ollut oikeastaan vain alkeiden opettelua yms. Nyt tähtäimenä marraskuulle kisat, elikkä siis ALO ensimmäinnen kisa ainakin silloin. Kirjoitan tähän myös nämä opettelutavat yms., joista en ole kertonut.

ALOn liikkeet (ei luoksepäästävyyttä)

Paikallaanmakuu

Meillä vielä kesken tämän opettelu. Eli kaikki lähtee maahanmenon opettelusta, sitten paikka-käskysanan lisääminen (tätä käskyä ei välttämättä tarvitse enää myöhemmin). Ensn seisotaan koiran nenän edessä, annetaan palkkaa sekunnin/muutaman välein ja vapautetaan koira. Matkaa pidennetään muutama askel koko ajan + aikaa lisätään. Ensin kannattaa lisätä sitä aikaa palkkojen välillä, sitten matkaa. Loppujen lopuksi koiran pitäisi pysyä kaksi minuuttia n. 20m päässä omistajasta.

Me olemme nyt Gemman kanssa matkan lisäämisessä.

Seuraaminen kytkettynä/taluttimetta
Meille ne helpommat liikkeet. Gemma on osannut seurata melko lähellä minua 4kk ikäisestä, eikä siinä ole mitään ongelmaa. Kontakti pysyy melkeinpä koko matkan.

Aloitin ensin antamalla makupalaa, kun neiti tuli vierellä. Samaan aikaan treenasimme muutenkin jo kontaktia, joten sen lisääminen ei ollut ongelma, aina kun koira katsoo, palkka.

Liikkeestä maahanmeno
Tämän liikkeen perustana on seuraaminen ja maahanmeno. Maahan menon opetin viemällä palkan koiran jalkojen tasolle ja palkkaamalla. Vähitellen kontakti mukaan ja omistajan apu pois, jää jäljelle pelkkä käsky: "maa".

Tämä liike on melko helppo, mutta koira ei oikein viel jää makaamaan, kun jatkan kävelyä. Hiotaan.

Luoksetulo
Sanoisinko, että melkein erinomainen. Koira jää liian kauas eteeni istumaan (otamme siis edessä istumisen kautaa PK-tottiksen vuoksi). Mutta suoraan sivulle, niin menee hyvin.

Luoksetulossa siis ensin opetetaan istuminen. Seisotaan koiran edessä ja palkataan. Lisätään matkaa ja paikkakäskykäyttöön. Huudetaan koiralle "tule, tänne, sivulle tmv." ja koiran tulisi iloisesti tulla omistajan luo, joko eteen istumisen kautta, tai suoraan sivulle.

Liikkeestä seisominen
Samanlainen, kuin maahanmenokin, paitsi, että koira seisoo. Tämä menee meillä kohtuullisen hyvin, paitsi koira yrittää hiipparoida perässä muutaman askeleen.

Opetin ensin seisomisen, sitten seuraamisen kanssa pysähdyttiin seisomaan. Sen jälkeen käsky "seis". ensin koiran eteen, sitten matkaa pidennetään.

Vapaahyppy
Tämän Gemma oppi huimaa vauhtia. Muutaman kerran tein, ja se oli melkein siinä. Piti vain käyttää paikka-sanaa, että pääsen kiertämään esteen ja koiran sivulle. Paikka-käskyä ei enää yleensä tarvitse.

Eli koiran pitäisi hyppää ohjaajan käskystä ja jäädä esteen toiselle puolelle seisomaan. Ohjaaja kiertää esteen koiran vasemmalle puolelle. Opetin ensin vain hyppyä, sitten jätin käden ym. merkit pois. Vielä hiukan parannusta siinä, ettei neiti liiku esteen toisella puolella.

Eli nyt siis ainakin muutaman kerran viikossa yritän jaksaa tänne kirjoittaa. Mutta tuossa siis kaikki, mitä olemme opetelleet koko Gemman elämänaikana TOKOssa.

Sitten vielä muuta:
Sunnuntaina olemme Karjaan näyttelyssä. Saas nähdä miten menee.